Tuin voorbereiden om gras te zaaien

Tuin voorbereiden om gras te zaaien

Nu je droomwoning eindelijk klaas is, is het tijd om naar buiten te gaan en je bezig te houden met de tuin. Gras zaaien is meestal het eerste wat we doen. Voor een perfect grastapijt is een goede voorbereiding cruciaal. Onderstaande stappenplan staat garant voor succes.

Grond vrijmaken

De eerste stap is het vrijmaken van de grond. Waarschijnlijk liggen er nog stenen en plantenresten. Die moet je verwijderen. Dat geldt ook voor het onkruid. Doe dit met een hak of machinaal. Sproeien met een onkruidverdelger mag je niet doen.

Egaliseren

Daarna kan je de grond egaliseren. Het doel is om een effen vlak te creëren waar je later het gras kan zaaien. In sommige gevallen moet je eerst nog een stukje ophogen met teelaarde, in andere gevallen moet er een deel overtollige grond afgevoerd worden. Voor de afvoer doe je beroep op een containerverhuurder. Als alles op het juiste niveau ligt, hark je de aarde fijn.

Bodemanalyse

Ik raad aan om een bodemanalyse uit te voeren. Met behulp van deze test meet je de zuurtegraad en de voedingstoestand van de bodem. Op deze manier weet je welke voedingsstoffen er te kort zijn. De kans is groot dat je bijvoorbeeld extra kalk moet toevoegen. Kalk zorgt ervoor dat de wortels van het gras zich beter ontwikkelen. Een algemene gazonmeststof mag je sowieso toevoegen aan de grond.

Gras zaaien

Nu is het tijd om het gras te zaaien. Verdeel de juiste hoeveelheid graszaad over de oppervlakte. Op de verpakking kan je aflezen hoeveel zaden er nodig zijn per vierkante meter, of welke oppervlakte je met de inhoud van bezaaien. Dit is erg belangrijk voor een mooi eindresultaat. Na het zaaien hark je de grond lichtjes op en druk je alles aan met een wals.

Sproeien

De graszaadjes hebben water nodig om te kiemen. Daarom moet je na het zaaien de grond bevochtigen. Gebruik hiervoor een tuinslang met een fijne straal (anders spoel je de zaden weg). Houd de toplaag voldoende vochtig gedurende de volgende weken.

Let op: je mag nieuw gras pas maaien vanaf het een hoogte van circa 8 cm heeft bereikt. Geduld is dus een schone zaak.