Schaduw creëren in de tuin? Dit zijn de opties!

Schaduw creëren in de tuin? Dit zijn de opties!

Het creëren van schaduw in een tuin kan is iets waar je in de warme zomermaanden veel baat bij zult hebben. Het kan helpen om de temperatuur te verlagen voor als je op een zonnige dag lekker in de tuin wilt zitten. Daarnaast heb je zo ook meteen bescherming tegen de zon. Er zijn verschillende manieren om schaduw te creëren in de tuin. In dit artikel zullen we een aantal verschillende opties bespreken en de voor- en nadelen bekijken. Lees snel verder. 

Plaats bomen en struiken in de tuin

Bomen en struiken zijn een natuurlijke manier om schaduw te creëren in de tuin. Bomen zijn niet alleen mooi, maar ze bieden ook vele voordelen, zoals bescherming tegen de zon en wind. Er zijn echter enkele overwegingen waar je rekening mee moet houden bij het planten van bomen in de tuin. Het eerste waar je op moet letten is de grootte van de boom. Je wilt niet dat een boom te groot wordt en zo de rest van de tuin belemmert. Kies daarom voor een boom die geschikt is voor de grootte van de tuin. Ook is het belangrijk om te kijken naar de plek van de boom. Sommige bomen hebben meer zonlicht en warmte nodig dan anderen. Struiken zijn een andere optie om schaduw te creëren in de tuin. Ze zijn over het algemeen kleiner dan bomen en kunnen worden gebruikt om een heg of andere afbakening te creëren. Struiken zijn ook geschikt voor het creëren van schaduw op specifieke plekken in de tuin, bijvoorbeeld naast een zitplaats.

Schaf een parasol aan

Parasols zijn eenvoudig te gebruiken en bieden schaduw op de plek waar het nodig is. Parasols zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en kunnen worden opgezet op het gazon, op een terras of op een balkon. Ze zijn ook draagbaar, wat betekent dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn om de schaduw te veranderen of om te volgen waar de zon staat. Het nadeel van parasols is dat ze niet geschikt zijn voor grote tuinen. Bovendien kunnen ze gemakkelijk omwaaien of beschadigd raken bij harde wind of regen. Als je toch liever die stabiliteit hebt, kan je kijken naar zonwering die aan het huis vastzit, zoals een zonnescherm. Bekijk aanbieding hier. 

Plaats een overkapping

Een terrasoverkapping kan een uitstekende optie zijn om schaduw te creëren in de tuin en tegelijkertijd beschutting te bieden tegen regen en wind. Het biedt een structurele oplossing voor het creëren van schaduw en kan op maat gemaakt worden om te passen bij de stijl en grootte van je terras. Terrasoverkappingen zijn er in verschillende materialen. Ook zijn ze verkrijgbaar in verschillende ontwerpen. Een terrasoverkapping kan een geweldige aanvulling zijn op de buitenruimte en kan helpen om de leefruimte van de huis uit te breiden. Het enige nadeel is dat dit wel een duurder alternatief is vergeleken met de andere opties.