Hoe kun je het gazon in je tuin verticuteren?

Hoe kun je het gazon in je tuin verticuteren?

Vind je het heerlijk om veel tijd in je tuin door te brengen? En doe je dit graag op of rondom het gazon? Of kun je eindeloos staren naar de prachtige groene grasmat in je tuin? Om van deze geluksmomenten te blijven genieten, is het zaak om je gazon goed te onderhouden.

Dat doe je op meerdere manieren. Ten eerste is het zaak om de grasmat regelmatig goed te maaien. Hiermee hou je het gras in topconditie en blijft het mooi. Ten tweede is het zaak om het gras regelmatig te verticuteren.

Door het gazon te verticuteren, geniet je van twee voordelen:

- Het gras is in staat om perfect aan te groeien. Dit zorgt ervoor dat de grasmat zijn groene kleur behoudt en dat de grasmat gezond blijft.

- Het gras blijft zijn fraaie uitstraling behouden. Dit voordeel gaat uiteraard hand in hand met bovenstaand voordeel.

Wat is verticuteren precies?

Bij verticuteren trek je als het ware de toplaag van de grasmat open. Je verwijdert hiermee mos en onkruid uit de toplaag, waardoor de grassprietjes meer ruimte ervaren. Door deze ruimte zijn ze beter in staat om aan te groeien.

Dit komt ook doordat er meer voeding, water en zuurstof naar de wortels toe kan. Elk grassprietje kan hierdoor hard aangroeien, waardoor je het gras vaker moet maaien. Maar, daarmee creëer je dus wel de grasmat van je dromen.

Stappenplan om het gazon te verticuteren

Spreken bovenstaande voordelen je aan? En heb je het idee dat je grasmat wel een verticuteerbeurt kan gebruiken? Dat is ongetwijfeld het geval. Om je grasmat in de perfecte conditie te houden, moet je het gras nu eenmaal regelmatig verticuteren.

Maar, hoe doe je dit nou? Op de website van ECOstyle is hier een handig stappenplan voor te vinden. Dit stappenplan vatten we graag in het kort voor je samen:

- Stap 1: maai het gras eerst op de gewenste lengte. Als je een goede grasmaaier hebt, kun je zelf de maaihoogte instellen. Stem deze maaihoogte op je wensen af, maar ook op de tijd van het jaar. In het zomer moet je een andere maaihoogte hanteren dan in het najaar.

- Stap 2: pak nu je verticuteermachine of verticuteer hark er bij. Met dit gereedschap kun je op de juiste manier de grasmat verticuteren.

- Stap 3: stop de hark of machine tot maximaal 5 millimeter in de grond. Met deze diepte kun je het meeste mos en onkruid uit de toplaag verwijderen. Het advies is om het gazon eerst in de lengte op deze manier te bewerken, waarna je het gazon ook nog in de breedte kunt bewerken.

- Stap 4: je kunt nu het vrijgekomen afval verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk na het verticuteren, waardoor de grassprietjes met zoveel mogelijk zonlicht in aanraking komen.

- Stap 5: ruim je verticuteerhark of verticuteermachine goed op en gooi al het afval in de daarvoor bestemde container.

- Stap 6: werk het gazon bij. Nadat je je gazon geverticuteerd hebt, zijn mogelijk grote gaten zichtbaar. Het advies is om deze gaten direct op te vullen, bijvoorbeeld met Graszaad-Herstel van ECOstyle.

Aandachtspunten bij het verticuteren van gras

Het verticuteren van gras is op zich geen hogere wiskunde. Maar, je moet wel met meerdere aandachtspunten rekening houden. De belangrijkste aandachtspunten zetten we voor je op een rijtje:

- Verticuteer het gazon regelmatig. Maai je je gras vaak? Het is niet nodig om na elke maaibeurt het gazon te verticuteren. Door je gras té vaak te verticuteren, richt je juist schade aan.

- Gebruik alleen de beste gereedschappen. Verticuteren doe je met een verticuteerhark óf verticuteermachine. Ongeacht voor welk gereedschap je kiest, is het advies om in de beste gereedschappen te investeren. Met de beste gereedschappen geniet je simpelweg van het gewenste resultaat

- Verticuteer niet te diep. Hierboven heb je kunnen lezen dat je tot een maximale diepte van 5 millimeter zou moeten verticuteren. Het advies is om niet dieper te verticuteren, aangezien je daarmee grote schade aan de grasmat aanricht.

- Verticuteer in het voor- en najaar. Tot slot is het belangrijk om het gazon in zowel het voor- als in het najaar te verticuteren. Je bent hiermee in staat om je gazon het gehele jaar door in een goede conditie te houden.

Ga je je grasmat verticuteren? Houd dan wel rekening met een uitputtingsslag voor je lichaam. Met name je armen krijgen het zwaar te verduren. Maar, dat is de moeite dubbel en dwars waard.