Welke haag kan ik het best kiezen?

Welke haag kan ik het best kiezen?

Een haag in de tuin. Lekker Nederlands, mooi groen en een perfecte manier om een scheiding aan te brengen tussen jouw terrein en dat van de buren. Wanneer je wilt kiezen voor een haag, zijn er verschillende mogelijkheden. Kies je voor een strakke haag met weinig onderhoud, of een minder strakke haag, die wat meer onderhoud vergt?

Weinig onderhoud: de haagbeuk

Wil je een haag met weinig werk? Dan kun je het best kiezen voor een haagbeuk. Dat is een traag groeiende haag. Dat houdt in dat je wel wat geduld moet hebben voordat deze op vol formaat is, maar daarna hoef je deze slechts twee keer per jaar te snoeien.De taxus en de hulst zijn twee bekende haagbeuken. De hulst zorgt met z’n stekels ook voor een prima bescherming tegen inbrekers. Wel is het belangrijk dat je de hulst regelmatig van vocht en een vochthoudende bodem voorziet.

Niet zo strak: een beukenhaag

Houd je niet zo van het strakke van een taxus of een hulst? Dan is een beukenhaag meer iets voor jou. Denk bijvoorbeeld aan de Portugese laurierkers. Deze is donkergroen van kleur, heeft een glanzend blad en witte, geurende lentebloempjes.Een dergelijke haag is een goed idee als je op een droge, winderige plek woont, zoals aan de kust. Een olijfwilg is een goed idee. Beide hagen groeien sneller dan de taxus, maar ogen toch nog netjes.

Tip: rode beukenhaag

Dit jaar is de rode beukenhaag ook erg populair. Officieel heet deze haag de ‘Fagus sylvatica Atropunicea’. Een hele mond vol, maar deze haag heeft zijn titel meer dan verdiend. Het verdorde blad blijft in de winter gewoon aan de beuk hangen, waardoor je het hele jaar door beschutting hebt.Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Carpinus. Deze haag verliest al zijn blad. Een rode beukenhaag in je tuin is dan ook een prima idee als je het hele jaar tegen een mooie haag wilt aankijken.

Advies nodig?

Misschien heb je geen groene vingers. Geen nood! Er zijn experts genoeg die je van raad kunnen voorzien als het om een haag gaat. De plantenspecialist weet precies welke haag in jouw tuin past. Een haag is mooi, functioneel en bovendien een veel groenere manier om jezelf van de buren af te scheiden, dan een schutting. Zo komt je hele tuin tot leven.