Wat moet je weten over wilde dieren in Nederland?

Wat moet je weten over wilde dieren in Nederland?

Als we het over wilde dieren in Nederland hebben, kunnen we mollen zeker niet overslaan. Mollen zijn kleine dieren die onder de grond leven. Ze hebben een fluweelzachte vacht, kleine ogen en grote schepvormige poten die ze gebruiken om te graven. Het zijn solitaire dieren die voornamelijk 's nachts actief zijn. Ze voeden zich met wormen en insecten die ze vinden in de grond. Je merkt hun aanwezigheid meestal op door de molshopen die ze achterlaten. Hoewel mollen nuttige dieren zijn omdat ze de grond beluchten en plagen van insecten en slakken verminderen, kunnen ze ook schade aanrichten aan gazons en tuinen. Er zijn verschillende methoden voor mollen wegjagen maar het is belangrijk om te onthouden dat mollen beschermde dieren zijn in Nederland.

Ratten zijn slimme overlevers

Over ratten gesproken, deze knaagdieren zijn vaak niet geliefd maar ze zijn ongelooflijk slim en veerkrachtig. Er zijn twee soorten ratten in Nederland, de bruine rat en de zwarte rat. Bruine ratten zijn het meest voorkomend en worden vaak gevonden in de buurt van mensen. Ze kunnen zich aanpassen aan verschillende omgevingen en zijn vooral te vinden in steden, landbouwgebieden en riolen. Ratten zijn omnivoren, wat betekent dat ze bijna alles eten. Hoewel ze gevreesd worden vanwege de ziektes die ze kunnen verspreiden, spelen ze een belangrijke rol in het ecosysteem door het opruimen van afval en het dienen als prooi voor andere dieren.

Vossen zijn sluwe jagers

Vossen zijn misschien wel een van de meest bekende wilde dieren in Nederland. Ze zijn te herkennen aan hun rode vacht, puntige oren en pluimstaart. Vossen zijn opportunistische jagers en eten voornamelijk knaagdieren, vogels, insecten en vruchten. Ze kunnen zich goed aanpassen aan verschillende omgevingen, waaronder stedelijke gebieden. Hoewel ze in heel Nederland voorkomen, is de kans groter dat je ze in de duinen en op de Veluwe tegenkomt. Mollenklemmen plaatsen kan een manier zijn om vossen uit je tuin te weren, maar het is belangrijk om te onthouden dat vossen beschermde dieren zijn in Nederland.

Vogels in alle soorten en maten

Nederland is een paradijs voor vogels. Met meer dan 300 soorten die in het land zijn waargenomen, is er voor elke vogelliefhebber wat wils. Enkele van de meest voorkomende soorten zijn merels, mezen, spreeuwen en roodborstjes. In de winter kan je ook allerlei soorten watervogels zien, zoals eenden, ganzen en zwanen. Nederland is ook een belangrijk land voor trekvogels die hier komen om te rusten en te eten tijdens hun lange reis.

Wolven zijn terug in Nederland

Wat nog een fenomeen blijkt te zijn is dat er wolven in Nederland zijn. Na bijna een eeuw afwezig te zijn geweest, zijn wolven sinds een paar jaar weer terug in Nederland. Wolven zijn indrukwekkende dieren die deel uitmaken van de hondachtigen. Ze leven in familiegroepen, ook wel roedels genoemd, en jagen samen om grotere prooien te vangen. Wolven zijn schuw en vermijden mensen zoveel mogelijk. Ze zijn een teken van een gezond ecosysteem en het is een spannende ontwikkeling om ze weer in het wild in Nederland te hebben.