Kies voor een tuinbeeld passend bij de rest van de tuin

Kies voor een tuinbeeld passend bij de rest van de tuin

Er zijn in Nederland duizenden mensen die een vijver in de tuin hebben. Veel mensen houden van een vijver, omdat dit zorgt voor een oase van rust en omdat dit het natuurlijke aspect benadrukt. De kikkers die je hoort kwaken en de vissen in de vijver maken de tuin net even wat specialer. Bij de aanleg van een vijver heb je tal van keuzes om te maken en net zoals bij de inrichting van de rest van de tuin kun je kiezen tussen verschillende soorten en stijlen.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een vijver met rechte hoeken en strakke vormen of voor een meer natuurlijk gevormde tuin. Ook de manier waarop je de oevers afbakent zijn bepalend voor de uitstalling. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vlonder of voor een natuurlijke afbakening met stenen en aarde. Tot slot kun je ervoor kiezen om de vijver wat extra allure te geven met het plaatsen van een tuinbeeld.

Tuinieren in Nederland wordt steeds populairder

Door de jaren heen zijn we steeds enthousiaster geraakt over de tuin en het tuinieren en als gevolg hiervan zijn er ook steeds meer producten die te maken hebben met de tuin verkrijgbaar. Een van deze productgroepen is vijverdecoratie. Waar je voorheen vooral aangewezen was op de diverse tuincentra is er tegenwoordig een nog veel groter aanbod beschikbaar online. Je vindt dan ook voor elke vijver wel passende vijverdecoratie wat kan gaan vaan een stuk kunst voor langs het water tot de implementatie van een hele fontein of waterval in de tuin.

Licht langs de oevers van de vijver geven de tuin een prachtig nachtaanzicht

Bij de aanschaf van vijverdecoratie moet je er natuurlijk voor zorgen dat de decoratie goed past bij de sfeer en de stijl van de rest van de tuin. Het plaatsen van een waterval kan soms een zeer goed idee zijn, maar bedenk wel dat je vijver hier wel het juiste formaat voor moet hebben, omdat dit er anders disproportioneel uit kan zien.

Vrijwel elke vijver is uitgerust met een pomp om het water van de vijver schoon te houden. In veel gevallen kun je de pomp verwerken in een fontein of waterval, zodat deze niet alleen een functionele werking heeft, maar ook ten goede komt aan de uitstraling van de vijver en de tuin. Een andere vorm van vijverdecoratie die de laatste jaren steeds populairder wordt, is het gebruik van verlichting langs de oevers van de vijver.