Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een deur?

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een deur?

Wil jij een mooie nieuwe deur hebben voor je huis? Dan zijn er veel opties om uit te kiezen. Wat voor materialen wil je hebben? Welke systemen? Je moet natuurlijk goed denken aan de veiligheid, maar ook aan de energiekosten en andere factoren. Toch hebben sommige deuren voordelen en nadelen in bepaalde situaties. Wanneer kies je voor welke deur? In dit artikel meer informatie en tips over het kiezen van de perfecte deur.

Veiligheid en zekerheid

Het belangrijkste bij het uitkiezen van een deur is natuurlijk de veiligheid. De deur moet goed sluiten en stevig zijn. Ook moet de deur goed op slot kunnen. Hiervoor hebben we in Nederland het politiekeurmerk veilig wonen. Het is belangrijk om een deur te hebben met goede sluiting, op vijf of zes plekken. Heb je glas in de deur? Zorg dan dat dit stevig, gelaagd glas is, dat niet kan worden ingeslagen. Voor extra veiligheid kun je ook kiezen voor een kierstandhouder, een extra kettinkje, zodat je kunt zien wie er voor de deur staat voordat je deze volledig opent.

Wil je zorgen voor nog meer extra veiligheid? Dan heb je zelfs een digitale deurspion, met een camera en scherm, zodat je precies kunt zien wat er bij de deur allemaal gaande is. Dit kost meestal wel extra geld, maar het is erg handig. Vaak kun je zelfs de beelden van de camera zien als je weg bent van huis. Dit kan dan met een app.

Materialen

De meeste deuren zijn gemaakt van kunststof, staal of aluminium. Bij deuren voor buiten is het bij deuren van metaal natuurlijk belangrijk dat deze niet gaan roesten. Wel is dit materiaal een stuk steviger. Kunststof en aluminium zijn erg duurzaam. Vaak gaan deze deuren wel tientallen jaren mee. Ook hebben deze soorten deuren weinig onderhoud nodig. Vooral kunststof deuren zijn erg populair. Zorg ook dat je deuren hebt met goede isolering, vooral van de kozijnen. Op deze manier bespaar je veel op de stookkosten, doordat de warmte binnen blijft. Dit is een stuk beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Aluminium en kunststof deuren en kozijnen kunnen meestal zelfs gerecycled worden.