Het belang van een goed en stevig kozijn

Het belang van een goed en stevig kozijn

Wat is het nut van een kozijn?

Een kozijn is het frame rond een raam of een deur waarin het glas geplaatst wordt. Het hoofddoel van een kozijn is dat alle deuren en ramen stevig op hun plek blijven zitten. Verder zorgen kozijnen er ook voor dat alle naden dichtgemaakt worden, waardoor er geen water naar binnen kan sijpelen. Ten slotte speelt een kozijn ook een belangrijke rol bij de isolatie van de woning. Door voor het juiste materiaal te kiezen, creëer je een aangename binnentemperatuur en verhoog je het wooncomfort.

Een houten of een kunststof kozijn?

De kwaliteit en de kenmerken van je kozijn worden voor een groot deel door het materiaal bepaald. De meeste kozijnen worden uit hout of uit kunststof vervaardigd. Houten kozijn waren vroeger erg populair, omdat ze lang meegaan en je ze mooi kan schilderen. Tegenwoordig zijn kunststof kozijnen echter aan een opmars bezig. Kunststof is namelijk een erg stevig materiaal met een zeer sterke isolatiewaarde. Het materiaal heeft erg weinig onderhoud nodig, waardoor het lang meegaat. Bovendien is een kunststof kozijn heel wat goedkoper dan het houten alternatief.

Wanneer moet je kozijnen vernieuwen?

Zoals je ziet, mag je het belang van een kozijn zeker niet onderschatten. Kozijnen komen met alle weersomstandigheden in aanraking en je moet ze daarom regelmatig onderhouden. Als je voor een houten model gekozen hebt, dan laat je het materiaal best een of twee keer per jaar door een specialist behandelen. Kunststof heeft minder onderhoud nodig. Af en toe met een doekje over het kozijn gaan, is voldoende om de perfecte staat te behouden. Zodra je merkt dat het kozijn beschadigd is, moet je het wel meteen laten herstellen of vernieuwen. Beschadigde kozijnen zijn erg funest voor je woning en hebben een erg negatieve invloed op de isolatie.

Hoe vernieuw je je kozijn?

Kozijnen vernieuwen is niet eenvoudig. Het spreekt voor zich dat de afmetingen exact moeten kloppen. Er komt echter nog veel meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de verhoudingen, de plaats en het profiel. We raden je daarom aan om dit werk altijd aan experts over te laten. Vakmannen beschikken over de nodige kennis en het juiste materiaal om een kozijn snel en nauwkeurig te vernieuwen. Op deze manier weet je zeker dat het kozijn correct geplaatst wordt en hoef je je hier de volgende jaren alvast geen zorgen om te maken.