Een vijver in de tuin, wat zijn de voordelen?

Een vijver in de tuin, wat zijn de voordelen?

Een vijver is rustgevend, goed voor het ecosysteem en een meerwaarde voor je woning. Naast deze voordelen, heeft een vijver nog veel meer te bieden. Het is namelijk ook nog eens leerzame plek voor jong en oud, bovendien is er altijd leven in je tuin. Een vijver past ook uitstekend in een thematische tuin; bijvoorbeeld een rotstuin met veel gesteente en wilde planten. Kortom, een vijver heeft zeer veel te bieden. Is een vijver ook iets voor jou?

Prachtig onderdeel van je tuin

Veel mensen kiezen voor een vijver om hiermee afwisseling aan te brengen in hun tuin. Bijvoorbeeld als je een grote tuin hebt met veel gras, past hier een vijver in het midden prima bij. Een vijver in je tuin kan ook prima aansluiten op het thema van je tuin. Heb je een moderne, strakke tuin? Breng dan rondom je vijver lage beplanting aan in vakken. Hiermee breng je de vijver in lijn met de rest van de tuin. Een vijver is ook een uitstekende investering, het geeft je woning en tuin een luxe uitstraling, wat altijd goed is voor de waarde van je woning.

Leerzaam en goed voor de natuur

Hou je erg van de natuur? Dan is een vijver het paradijs voor je. Veel dieren zullen namelijk gemakkelijk de weg vinden naar je vijver, zonder dat je hier veel voor hoeft te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan salamanders, kikkers en libellen. Wilde natuur, in je eigen tuin! Kinderen zijn ook dol op vijvers, er is altijd wel iets te zien en te beleven rondom deze waterplas. Ook kun je vissen in je vijver laten zwemmen en rondom je vijver mooie planten aanbrengen.

Aanleggen van een vijver

De eerste stap van het aanleggen van een vijver is bepalen wat voor vijver je wilt. Lijkt het je leuk om er ook vissen in te laten zwemmen? Hou er dan rekening mee dat je ook een filter met pomp nodig hebt. Nu moet je bepalen waar je de vijver wilt hebben, hou hierbij rekening met bomen die in de buurt staan. Wortels onder de grond kunnen hierbij voor vervelende verrassingen zorgen. Na het ontwerpen van je vijver, wordt het tijd om te gaan graven. Als dit gebeurd is, kun je overgaan op het vijverfolie leggen. Vijverfolie kun je overigens prima op maat laten maken, waardoor het precies past in je gegraven gat. Als dit gedaan is, kun je de vijver gaan vullen met water. Nu alleen nog de vissen en de waterplanten erin en het grote genieten kan beginnen!