Dit zijn de voor- en nadelen van een tuin op het zuiden

Dit zijn de voor- en nadelen van een tuin op het zuiden

Het klinkt zo mooi: een tuin op het zuiden biedt altijd zon. Maar heeft een dergelijke tuin alleen voordelen of kleven er ook nadelen aan een tuin op het zuiden?

Voordelen 

Het belangrijkste voordeel van een tuin op het zuiden is wel de hoeveelheid zon in je tuin. Al vroeg in het voorjaar zullen de eerste zonnestralen de tuin bereiken. Wanneer het in andere tuinen nog te fris is, kan jij al lekker buiten van het zonnetje genieten. In de zomermaanden neemt de hoeveelheid zon in je tuin alleen maar toe. De grote hoeveelheid licht in je tuin maakt dat planten beter groeien en dat mos en algen minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. Wanneer de herfst zijn intrede doet, zal de zon niet meteen uit je tuin verdwijnen. In een tuin op het zuiden is de periode dat je buiten van je tuin kunt genieten beduidend langer dan in tuinen met een andere ligging.

Nadelen

Een tuin op het zuiden kent ook nadelen. Juiste omdat de zon altijd schijnt in je tuin, kan de temperatuur in je tuin en in je huis behoorlijk oplopen. Wanneer je in je tuin ook nog eens veel bestrating hebt liggen, zal de warmte ook lang in je tuin blijven hangen. Door de hoeveelheid zon en de oplopende temperaturen zal het vocht in je tuin eerder verdampen. Je zal je planten dus regelmatig extra water moeten geven door begieten of sproeien.

Schaduwdoeken

Om optimaal te kunnen genieten van een tuin op het zuiden moet je schaduwplekken creëren in je tuin. Wanneer je hiervoor een vaste overkapping gebruikt, houd je ook in het voor- en najaar de zon uit je tuin. Daarom is het gebruik van schaduwdoeken een veel betere oplossing. Geniet in het voorjaar van de eerste zonnestralen en bevestig je schaduwdoek pas dan, wanneer de zon echt te warm wordt en je behoefte krijgt aan schaduw. In het najaar ruim je de schaduwdoeken weer op en geniet je nog even na in het najaarszonnetje. Een schaduwdoek is daarmee de ideale schaduwoplossing voor je tuin op het zuiden.