Deze 3 tips helpen je bij je keuze voor een nieuwe wasmachine

Deze 3 tips helpen je bij je keuze voor een nieuwe wasmachine

In een huishouden heb je investeringen die niet over één nacht ijs gaan. Het ene huishoudelijke apparaat is nu eenmaal duurder dan het andere apparaat. Een wasmachine is het voorbeeld van een huishoudelijk apparaat dat flink wat kost. Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar voor een nieuwe wasmachine ben je bijna altijd in ieder geval een paar honderd euro kwijt. Het is dus fijn te weten waar je op moet letten als je een nieuwe gaat kopen. De 3 tips uit dit artikel helpen je bij het kiezen van een nieuwe machine. Zo kun je daarna kiezen voor de wasmachine die het beste past bij jouw wensen.

1. Kijk naar het verbruik van de wasmachine

Het is een utopie te denken dat je er al bent wanneer je eenmaal een wasmachine gekocht hebt. Zo komen er periodieke kosten om de hoek kijken voor wasmiddel, maar zeker ook voor het energieverbruik van je nieuwe trommel. Een wasmachine die regelmatig draait verbruikt nogal wat stroom en water. Je kunt dus maar beter kiezen voor een energiezuinig model, zodat de wasmachine geen grote weerslag heeft op je energierekening. Door te letten op het energielabel wanneer je jezelf oriënteert op een nieuw machine, kun je de juiste keuze maken. Het energielabel loopt van A t/m G. A staat voor een zeer energiezuinige wasmachine (kleur groen). G staat voor een niet zuinige wasmachine (kleur donkerrood). Dit zegt natuurlijk nog niet alles. Op het label zie je ook hoeveel water de wasmachine verbruikt en hoeveel kWh de wasmachine gebruikt per 100 wasbeurten. Dit zijn belangrijke punten om mee te nemen, want hieruit kun je afleiden hoeveel 100 wasbeurten je gaat ongeveer gaat kosten. Vooral als je goed inzichtelijk hebt wat je energieprijzen zijn is dit uiteindelijk een een-tweetje.

2. Let op het vulgewicht

Het vulgewicht is één van de belangrijkste punten bij aankoop van een nieuwe wasmachine. Heb je een groot huishouden met 2 of meer kinderen? Ga dan absoluut voor een wasmachine met een inhoud van 8 tot 9 kilogram. Pas dan kun je alle kleding die je kinderen en partner vies maken in één keer mee wassen. Heb je een kleiner huishouden? Bijvoorbeeld met 1 of 2 personen. Dan is een wasmachine met een trommelinhoud van 7 kilogram vaak al wel voldoende. Het voordeel is daarnaast dat dat deze wasmachine wat kleiner zijn en dus ook minder ruimte in beslag nemen in de badkamer of berging.

3. Let op de prijs

Een inkoppertje misschien, maar het is wel natuurlijk absoluut belangrijk te letten op de prijs van de wasmachine. De prijs is van meerdere factoren afhankelijk, te beginnen met het merk. Veel wasmachinemerken hebben wasmachines in het laag-, midden- en hoogsegment, maar het is goed te weten dat de wasmachines van Miele over het algemeen echt een stukje duurder zijn. De wasmachines van bijvoorbeeld BEKO en Whirpool zijn dan net weer een stukje goedkoper. Daarnaast bepalen de extra functies voor een groot deel hoe duur de wasmachine is. Zo heb je wasmachines waarbij je tijdens het wassen nog kleding kan toevoegen en je hebt wasmachines die het wasmiddel automatisch doseren. Allemaal extra functies die de prijs van de machine omhoog brengen en waardoor je al snel richting de €700/€800 kwijt bent aan een nieuwe wasmachine.