Zincafé - 8 april

8 april

Tijd:20:00
Toegang:vrije bijdrage

Zincafe

Laurens ten Kate met 'De verbeelde god, de beeldende mens'

Drie moderne denkers over verbeelding tussen humanisme en religie: Levinas, Fadlallah, Moltmann.

Het moderne humanisme heeft een atheïstische kant, maar evengoed ging het boeiende verbindingen aan met de religieuze tradities die onze cultuur hebben beïnvloed.
In deze lezing neemt Laurens ten Kate u mee en naar het werk van drie denkers die over de spanningen en verbindingen tussen een geloof in de mens en een geloof in God nieuwe inzichten ontwikkelden.
Alle drie zijn het ook persoonlijkheden die zich hebben geëngageerd met de grote sociale en politieke problemen van hun eeuw: de moslim Mohammad Fadlallah, de jood Emmanuel Levinas en de christen Jürgen Moltmann.
Hun vraag is telkens dezelfde: betekent de dood van God als symbool voor de moderne secularisering dat de wereld leefbaarder wordt? Of zijn we juist toe aan een 'dood van de mens'? In de beelden die deze denkers zich van God en mens scheppen, vinden we sporen van een antwoord.

Lezen: L. ten Kate, M. Poorthuis (red.), 25 Eeuwen theologie. Teksten en toelichtingen, Amsterdam: Boom 2017. Ter voorbereiding kunt u uit de drie desbetreffende hoofdstukken putten uit dit fraaie compendium.

Laurens ten Kate is filosoof en theoloog. Sinds 2002 is hij verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht (UvH) als universitair hoofddocent filosofie en religiestudies, en sinds 2015 als bijzonder hoogleraar Vrijzinnige religiositeit en humanisme. Deze leerstoel is het initiatief van de Stichting Stimulering Vrijzinnig Gedachtegoed (SSVG). In mei 2016 verscheen Ten Kate's inaugurele rede, De vreemde vrijheid. Nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de 21ste eeuw, Amsterdam: Uitgeverij Sjibbolet.

Lees meer op de website van Zincafé 

U kunt de volgende data noteren voor de bijeenkomsten in het seizoen 2019-2020: 
2019: 23 september en 25 november
2020: 13 januari,  9 maart (voorlopig), 11 mei (voorlopig)

Breaking News

Za 23 maart 20:00 uur
Thérèse Steinmetz & Philippe Elan - Amsterdam-Parijs

Direct bestellen

Klik hier