Zincafé - 13 nov

13 november

Tijd:20:00
Toegang:vrije bijdrage

Zincafe

Theo Witvliet - Wat is een echte ontmoeting 

In je eentje ben je niets. Mensen hebben elkaar nodig. Dat is, kort gezegd, de kern van het gedachtegoed van de joodse filosoof Martin Buber. Daarover komt theoloog prof. dr. Theo Witvliet vanavond praten in het Zincafé. 

Iets uitgebreider geformuleerd: "Een mens is vóór alles een relationeel wezen: zonder de ander kan hij nooit tot zichzelf komen. Eenzijdige nadruk op het vieren van het 'ik' veroorzaakt veel teleurstelling en ongeluk; niet alleen individueel, maar ook voor de samenleving". Buber (1878-1965) verwoordde deze visie in onder andere 'Ik en Jij', 'Chassidische vertellingen' en 'Godsverduistering' - boeken die wereldwijd generaties hebben bezield.

Theo Witvliet schreef het boek 'Kwaliteit van leven - het humanisme van Buber' waarin hij  laat zien dat Bubers humanisme ook in de gepolariseerde wereld van vandaag van grote betekenis kan zijn: werkelijke ontmoeting, echt gesprek, vertrouwen ondanks alles.
Bubers visie is van begin tot eind doortrokken van een verlangen om de 'relationaliteit als grondkenmerk van het menszijn' opnieuw te ontdekken en van belang te maken voor onze tijd waarin de autonomie van het ik domineert en 'andere' mensen gereduceerd worden tot productiefactoren en rekensommen. 

Theo Witvliet vertelt over zijn boek in Zincafé, vervolgens gaan we samen op zoek naar wat contact echt maakt; wat is een geslaagde ontmoeting voor u? 

Theo Witvliet (1939) was programmamaker bij de IKON, werkte aan de Universiteit van Amsterdam als hoogleraar 'Geschiedenis van het christendom in de moderne tijd' en was gasthoogleraar aan de Universiteit van Genève. Internationale bekendheid kreeg hij door vertalingen van zijn publicaties over de bevrijdingstheologie, Een plaats onder de zon (1984) en De weg van de zwarte Messias (1984). 

Volgende bijeenkomsten:  29 januari (gewijzigd, onder voorbehoud!), 12 maart "Een gelote gemeenteraad?", 7 mei 2018 (onder voorbehoud)

Lees meer op de website van Zincafé 

Breaking News

Muziek

Andermans Veren - Er mag zovéel niet

Zaterdag 20 januari

Direct bestellen

Klik hier