Zincafé - 11 maart

11 maart

Tijd:20:00
Toegang:vrije bijdrage

Zincafe

Nelleke Noordervliet met 'Alle soorten moeders' 

Zincafé en de Bibliotheek Leusden nodigen u uit voor een bijeenkomst in het kader van de jaarlijkse Boekenweek: 'Alle soorten moeders'.

De Boekenweek heeft dit jaar als thema 'De moeder de vrouw'.
Nelleke Noordervliet zal op 11 maart haar eigen visie over dit onderwerp geven.
Aan de hand van het thema 'Alle soorten moeders' zal ze vertellen over zowel het moderne en oude moederschap als ook over inspirerende vrouwen uit het verleden die voor haar als schrijver tot voorbeeld zijn geweest.
Een concreet voorbeeld is het boek 'Tine of De dalen waar het leven woont', Noordervliets debuut, dat in 1987 verscheen.
Daarin laat ze aan de hand van een fictief dagboek de eerste vrouw van Multatuli, Everdina Huberta baronesse van Wijnbergen, aan het woord. Dit boek schetst een portret van een vrouw in de tweede helft van de 19e eeuw. Het beschrijft hoe Everdina (Tine) heen en weer wordt geslingerd tussen trouw aan haar echtgenoot en de door haar gevoelde noodzaak zelfstandig te blijven.
Het boek bracht Nelleke Noordervliet direct erkenning als schijfster. Sindsdien schreef ze meer dan dertig romans en essaybundels. Haar belangstelling voor geschiedenis uit zich o.a. in het boek 'Altijd roomboter'. In dat boek gaat ze in op het levensverhaal van haar overgrootmoeder, Engelbertha Wiggelaar, die in 1856 werd geboren. Ze was wees, dienstbode en ongehuwde moeder. Aan de hand van een fictief verhaal beschrijft Nelleke Noordervliet haar familiegeschiedenis in de context van ontwikkelingen in de 19e-eeuwse samenleving, zoals de emancipatie van de vrouw en de arbeidersbeweging.

Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) was gastschrijver aan de verschillende universiteiten in Nederland, in Berlijn en aan de Sorbonne te Parijs. Sinds een aantal jaar is ze columnist bij het VPRO-radioprogramma OVT en bij het dagblad Trouw. Ook werkt ze mee aan Oba-live, een radioprogramma van Human. Daarnaast doet ze bestuurlijk werk in culturele sfeer.

Volgende bijeenkomsten Zincafe:
maandag 8 april 2019: Laurens ten Cate met: "De verbeelde God, de beeldende mens". Wordt de samenleving leefbaarder door secularisering? Drie moderne denkers over verbeelding tussen humanisme en religie: Levinas, Fadlallah, Moltmann 

Lees meer op de website van Zincafé 

Breaking News

Za 23 maart 20:00 uur
Thérèse Steinmetz & Philippe Elan - Amsterdam-Parijs

Direct bestellen

Klik hier